Artykuly spozywcze 23

puszka exPuszki rozgałęźne i skrzynki zaciskowe w wykonaniu przeciwwybuchowym | GRUPA WOLFF

Produkty spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Wpływów na to, w jaki metoda zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest znacznie, oraz jedynym spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje to proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z niższej folii, tymże wyjątkowo wytrzymały), powinny być certyfikaty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE określa się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (stworzona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego artykułu (nie zmieniają zapachu oraz zapachu, nie nadają mu znanych zalet), niektóre kształtują się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to klasyczna forma na przeszkoda marnotrawstwa. Tymże dużo, że pakowanie próżniowe można korzystać również w polach domowych.