Home Technika Ekonomiczne przechowywanie żywności

Ekonomiczne przechowywanie żywności

written by kamil Maj 31, 2016

Żywność nieprawidłowo przechowywana szybko się psuje. Oprócz dekstruktywnego działania drobnoustrojów i enzymów, kluczowe znaczenie ma dostęp tlenu do produktu. Procesy utleniania powodują utratę właściwości odżywczych, jakości i smaku, białka po prostu gniją a zawarty tłuszcz- jełczeje. Ma to skutek nie tylko ekonomiczny- zepsute jedzenie po prostu trzeba wyrzucić.

O ile w wypadku domu wyrzucenie dwóch jajek lub parówki nie będzie może finansowym dramatem, o tyle w wypadku restauracji to duża stara, ponieważ nieprawidłowo przechowywana żywność to po prostu koszty. Dodatkowo jeżeli przegapimy oznaki zepsucia i przygotujemy z nieświeżego produktu posiłek możemy się po prostu zatruć siebie albo naszych gości.

comarch wdrożenia

Istnieje proste rozwiązanie uwalniające nas od widma utraty pieniędzy i ewentualnych procesów od zatrutych gości. Jest nim pakowanie przy użyciu torebki do pakowania próżniowego. Użycie tego rodzaju techniki zapewnia odpowiednią trwałość dla produktów i potraw, jest tanie i szybkie. Pakowarki są urządzeniami, które zapewniają hermetyczne zamknięcie produktów spożywczych i gotowych potraw. Eliminują dostęp tlenu i bakterii i mikroorganizmów, dzięki czemu zamknięta żywność przez długi czas nie traci wartości odżywczych.

Stosowane w pakowarkach torebki spełniają wiele wyśrubowanych norm. Powinny być bezwonne, nie wchodzić w interakcje z żywnością. Ważna jest wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowym wymogiem jest możliwość poddania pasteryzacji, gotowania lub obróbki termicznej w kuchence mikrofalowej- i folia, z jakiej są wykonane te pojemniki, takie działanie wytrzyma. Ważnym wymogiem jest neutralność dla zapachu i smaku, aby produkty spożywcze zachowały swoje właściwości i walory. Torebki do pakowania próżniowego są przystosowane do wieloletniego przechowywania środków spożywczych. Występują również w wersji wielorazowego użytku, dzięki czemu są wystarczająco odporne na mycie w zmywarkach i szorowanie. Są dostępne w wielu rozmiarach, dzięki czemu mamy możliwość dopasowania torebki do posiadanego przez nas produktu lub potrawy.

You may also like

1 comment

Kasia Czerwiec 27, 2016 at 1:14 pm

Przez bardzo długi czas wyrzucałam masę jedzenia, ponieważ szybko się psuła. Dostałam w prezencie urządzenie do pakownia próżniowego i nigdy w życiu nie byłam tak zadowolona! W końcu produkty spożywcze nie psuły się po paru dniach. Jedzenie pozostaje świeże, dzięki hermetycznemu opakowaniu. Używam zarówno foli jak i torebek, które bez problemu można zamówić przez Internet. 

Leave a Comment