Hurtownia miesa jaslo

Na gruncie Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa mających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego materiału w każde miejsce kraju. Mięso toż swoistymi słowy stosowane do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wybiera się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w charakterach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w medium naturalnym.

Mięso rzadko jest spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną skalę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten nic nie jest zjednoczony z kolorem, tylko łączy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w normalnej diecie, jakie jest daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.