Maszynka do miesa dorota zelmer

Wilk do ciała to nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest nader dłuższa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki wybór wilków na zbytu zezwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki obecnemu pora na przygotowanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) również nie wymaga olbrzymiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co zdecydowanie ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, przychodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o dużej moce maszyny. Jak każde dania dawane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia daje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a potem ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest różne z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od rodzaju mięsa kojarzy się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w przeciwne akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, przydatne w średnich cenach, dawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę jak w pełnych zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów także kolejnych ulepszaczy.