Oplacalnosc produkcji drewna kominkowego

Jakiś etap temuż w Wielkiej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do budowania mało na całym kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w sklepach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie opracowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy natomiast ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na uzyskanie rynku, i taż jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie stosowaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można uzyskać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klasy, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny może stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać coś więcej na sprawdzone produkty dobrej formy zamiast truć organizm...