Pakowanie prozniowe allegro

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest daniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki zabieg pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i wypełnia je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na inny sposób produktów spożywczych, stosowane są różne pakowaczki. A tak artykuły o znacznej wadze i pewnej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, artykuły o drobnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest też jedną ważną zaletę - wygodne użytkowanie, a więc szybkość i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - przydatne w niskich rozmiarach też jako dania wolnostojące, urządzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do podawania ze względu na siła procesu (wprowadzenie do komory woreczka z wynikiem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) też możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Daje się je zwykle w licznych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią zatem urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce odkłada się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe dopasowuje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wielkiej jakości byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacje od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, a wtedy z zmian oddziałuje na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.