Produkcja czekolady milano

Czekolada jest pewnym spośród najbardziej znaczących przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, posługuje się ją w moc możliwościach. W nieomal każdym sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Znana jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i mocna.
Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej wytwarzania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, natomiast w sukcesu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tego który wyrób chce się uzyskać. Miazga jest mielona zdecydowanie w toku automatycznym. Po ukończeniu tych procesów stanowi ona stronę sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do pracy czekolady wskazane jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania robią się zarówno na sucho jak oraz na mokro. Proces konszowania na ciepło jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.