Urzadzenie do pakowania w folie termokurczliwa

Próżniowe pakowanie żywności jest najlepszym stylem na pokrycie jej przed zepsuciem. Z obecnej technologii korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można wyróżnić akcesorium do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w worku foliowym, czy w zbiorniku do ostatniego danym. Urządzenia te piszą zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, potrafią stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym znakomitą wilgotność, konsystencję, zapach oraz zapach, i tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do mieszkania opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na rodzaj działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to danie, w którego wnętrzu zapisuje się worek zgodnie z materiałem. Jej pełną wartością jest regulowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wykorzystuje się powtarzalność procesu pakowania, też możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi ważne przy pakowaniu delikatnych produktów. Zaletą istnieje i możliwość zastosowania w toku produkcji, bardzo tanich worków typu PA/PE, co wysoce ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą być dodatkowe funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na rynku stanowi ciężki wybór pakowarek komorowych, co pozwala na jej prawidłowy dobór, uzależniony od ilości pakowanych produktów, ich sposobów, i wielkości. Kierowane są, przede wszystkim, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym w produktem, uważa się na zewnątrz, i do środka, na listwę zgrzewającą, nasuwa się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania stosuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe pozwolą na pakowanie artykułów o niezwykłych kształtach, np. bardzo duża kiełbasa. Wadą istnieje więcej znacznie mniejszy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność i piękniejsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są głównie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.