Home Technika Zalety pakowania próżniowego

Zalety pakowania próżniowego

written by kamil Marzec 10, 2016

Kupując codziennie żywność nie zwracamy większej uwagi na to w jaki sposób jest pakowana. Jest to błąd ponieważ wpływa to na jakość produktu. Obecnie opakowanie nie służy już wyłącznie do ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, spełnia również inne zadania. Jednym z głównych zadań jest jak najdłuższe zachowanie świeżości produktu. Pozwala to na zmniejszenie chemicznych dodatków, które znajdują się w żywności.

erp serwis

Niezależnie czy mówimy o opakowaniu kartonowym, szklanej butelce czy innym rodzaju jego zadaniem jest aby do produktu nie przedostały się zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Dodatkowo opakowanie ułatwia utrzymanie stałej konsystencji produktu oraz jego kształt i strukturę. Wpływa również na świeżość żywności przez co zwiększa okres przydatności do spożycia. Opakowanie ma również wpływ na wartości odżywcze produktu. I tak np. mleko w przeźroczystej butelce szybciej straci swoje walory m.in. przez to że będzie narażone na światło słoneczne, natomiast mleko pakowane w kartonowe opakowania dłużej zatrzyma witaminę B2. Standardem są już opakowania próżniowe, które doskonale sprawdzają się np. w pakowaniu produktów mięsnych. Ale również znajdują zastosowanie tam gdzie ważne jest jak najdłuższe zachowanie świeżego zapachu czyli np. przy pakowaniu przypraw lub kawy. Pakowaczki próżniowe przedłużają znacząco trwałość produktu oraz pozwalają na zachowanie naturalnego smaku i aromatu żywności. Dodatkowo zapewniają łatwiejszą i bardziej higieniczną dystrybucję. Warto zwrócić uwagę, że obecnie pakowaczki próżniowe mogą być z powodzeniem stosowane w naszych domach. Wiele firm produkuje specjalne pakowaczki na potrzeby klientów indywidualnych. Są one mniejsze niż te przemysłowe, pozwalają na krótszy okres przechowywania żywności jednak pomimo tego i tak idealnie sprawdzą się w domowych warunkach. To jakie opakowanie zastosuje producent żywności jest uzależnione od wielu czynności np. w jakiej temperaturze produkt ma być przechowywany, oraz jaka musi być jego wilgotność. Istnieją również specjalne opakowania, które pozwalają na przyrządzenie produktu bez otwierania go. Metoda ta najczęściej wykorzystywana jest dla żywności, która może zostać przyrządzona przy użyciu mikrofali. Opakowanie to również miejsce gdzie producent ma obowiązek zamieścić informację na temat produktu, oraz datę jego ważności.


POLKAS
Pasternik 94, 31-354 Kraków
12 634 05 44
http://www.polkas.pl

You may also like

Leave a Comment