Zgloszenie kasy fiskalnej przez podatnika formularz

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta panująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

Comarch optima instrukcja kadry i płace

W realizacji w pokojach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie używane jest w konkretnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka istotnych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy finansowej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i popularną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stole na bliskie rozliczenie. Dodatkowym atutem istnieje okazję zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na kartce pamięci, co umożliwia ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić dobre wymiary, zezwalające na jej bliskie stosowanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a jeszcze nowoczesny i dostępny design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na dokładne monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność sam z ważniejszych kosztów, dlatego warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można zyskać na ten projekt ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto też dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć możliwość jej przetestowania oraz przeszkolenia gości z podstaw jej traktowania i współpracy z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.